Начало
За нас
Продукти
Полезно
Контакти

• Синтетични ударопоглъщащи настилки •

Информация, цени и снимки на линка: http://dox.bg/files/dw?a=fb8b16f36d

както и на следния адрес: http://www.rubber-tile.eu/

Синтетичните ударопоглъщащи настилки представляват хомогенна маса от слепени каучукови фибри и гранули. Те се основно два вида: излята каучукова настилка и каучукови (гумени) плочи. Излятата каучукова настилка се смесва и излива на място върху предварително подготвена подходяща основа. Като цяло е ефикасна, без шевове и спойки, но е скъпа и трудно се полага. Каучуковите (гумени) плочи се изготвят в заводски условия с определени размери, форми и цветове и се предлагат подобно на бетоновите плочки, готови за полагане върху терена. Могат да се поставят върху предварително подготвена твърда основа (бетон, асфалт) чрез залепване или чрез закрепване с дюбели, анкерни болтове или други подходящи методи. Използват се за облицоване на тротоари, пешеходни и вело алеи, открити тераси и гаражи, за благоустрояване на дворове, градини, както и за затворени спортни центрове, фитнес зали и др. Облицованите повърхности са удобни за ходене и причиняват много по малко травми при падане. Особено подходящи са за обезопасяване на детски площадки според изискванията на Наредба №1 от 12.01.2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

Гумените плочи са по дълготрайни от бетонна настилка, издръжливи са на удари и високи натоварвания, не се влияят от сезонните промени, издръжливи са на влага и ниски температури. Имат добри термоизолационни свойства и висок коефициент на триене и дори когато са мокри, не се хлъзгат, с което се предотвратява опасността от падания и нараняване. По-хигиенични са от детски площадки обезопасени с пясък или други насипни материали. Гумените плочи са екологично чисти, тъй-като при изготвянето им се използват гранули от стари автомобилни гуми (SBR), към които се прибавят пигменти, смоли и други спояващи вещества. За настилки, предназначени за детски площадки се препоръчва използването на еднослойни плочи от EPDM или двуслойни плочи с основа SBR и повърхностен слой от EPDM, имащи следните предимства: гранулите са изготвени от висококачествени полимери, приложими в широк температурен диапазон, не предизвикват алергични реакции, не се напукват и разпрашават, не отделят в атмосферата вредни вещества, не съдържат тежки метали, цинк и фталати, имат дълъг срок на употреба (минимум 10 години) без промяна на свойствата си и външен вид.


„ПОЛИМЕРМЕТАЛ” ЕООД съвместно с катедра „Каучук” при ХТМУ - София разработиха технология за производство на еднослойни и многослойни плочи с различни технически характеристики, размери, форми и цветове на настилката. Произвеждаме плочи с размери 50 х 50 см и дебелини 2, 3, 4 и 5 см - еднослойни плочи от SBR (гранулат от стари авт. гуми) с черен, теракотено червен (брик) и тъмнозелен цвят – висока износоустойчивост, икономичен вариант за универсално приложение; - двуслойни плочи с основа SBR и горен слой от EPDM или еднослойни плочи oт EPDM с черен, теракотено червен (брик), жълт, тъмносин и тъмнозелен цвят – по-голяма устойчивост на атмосферни влияния, по-добра еластичност и защита от нараняване (по-висока критична височина на падане) – препоръчително за детски площадки. Разходна норма – 4 броя за квадратен метър. Ценови обхват – от 20 до 46 лева/м2 в зависимост от цвят и дебелина. Плочите са сертифицирани на основание: Протокол за лабораторни изпитвания от 12.10.2009 г. от катедра „Полимерно инженерство” при Химикотехнологичния и металургичен университет - София, Протокол за изпитване № 2-12-486 от 10.08.2012 г. на Центъра за изпитване и европейска сертификация – Стара Загора и Сертификат РЕС 12-000-047 за съответствие по БДС EN 1177:2009.

„Полимерметал” ЕООД изпълнява гаранционните си задължения съгласно изискванията на Закона за защита на потребителите (ЗЗП), като дава гаранция 2 години за гумени плочи тип UPN при спазване инструкцията за монтаж и експлоатация.

  Инструкция за монтаж и експлоатация на настилки с гумени плочи UPN
 • Състав: екологичен продукт, изработен от гумени гранули, оцветители и свързващи вещества.
 • Приложение: за обезопасяване на открити и закрити спортни и детски площадки, фитнес зали, тротоари, пешеходни пътеки, велоалеи, открити тераси, подове на работилници и промишлени предприятия, гаражи, зони около басейни, топлоизолационни постелки за отглеждане на животни, за благоустрояване на паркове и градини и др. Гумените плочи имат много добри противоплъзгащи, топлоизолационни, шумоизолационни и ударопоглъщащи свойства. Облицованите повърхности са безопасни за хора и животни, удобни за ходене и причиняват много по-малко травми при падане.
 • Съхранение: съгласно общите условия на съхранение на гумени изделия по БДС ISO 2230
 • Условия на експлоатация: Средния срок на експлоатация на гумените плочи UPN е от 10 до 30 години на открито или закрито при температура от минус 50 до плюс 40 гр.С
 • Монтаж: Гумената настилка се полага върху предварително подготвена и почистена, равна и твърда бетонова или асфалтова основа с наклон 1-2 градуса за отичане на водата. Монтажа се извършва чрез залепване с подходящо (препоръчително с полиуретаново) лепило. Лепилото се нанася с четка, шпакла, гребен или валяк съгласно инструкцията на производителя му. Плочите се нареждат една до друга и се притискат към основата. Начина на работа е същият като при поставяне на подов теракот. Времето за окончателното втвърдяване на лепилото зависи от вида му, температурата и влажността. За по-добра адхезия на плочите е необходимо предварително грундиране на основата с препоръчан от производителя на лепилото грунд.
 • Поддръжка: вътрешни настилки се почистват с обичайните почистващи средства и инструменти – метла, сухо и мокро почистване с четка, прахосмукачка, за почистване на силно замърсени външни настилки се препоръчва измиване с маркуч или използване на битова водоструйка, пневмомашина за почистване на листа. През зимата за почистване на сняг и лед се използват пластмасови или дервени гребла и лопати. Не се препоръчва почистване с концентрирани агресивни миещи препарати за избягване на обезцветяване на гумените плочи.

Гаранцията отпада в следните случаи:

  Дефекти, възникнали в следствие от неправилно монтиране или експлоатация на настилката като:
 • повреди, причинени частично или изцяло от употреба, различна от обичайната за подобни изделия, падане или удари с тежки и остри предмети, механично увреждане, надраскване, вандализъм и всяка друга, различна от препоръчителната експлоатация;
 • повреди, причинени от контакт с абразивни бещества (сол, пясък, стъкло и др.), бензини, греси, масла, разтворители, киселини и основи, химически почистващи препарати и др.
 • повреди причинени от слънчеви лъчи /само относно промяна в цвета/;
 • повреди, причинени от отлепване на плочите, наводнения, замръзване, пропадания на основата и други обстоятелства, водещи до разкъсване на настилката.